Möt skribenten Carina Ridenius

I intervjuserien Möt skribenten får vi med deras egna ord veta hur det var att skriva boken ”Att ge upp har inte övervägts” och vad de ser som nästa steg.

Här möter vi Carina Ridenius.

1. Vad var din ingång till att medverka till arbetet i Göteborgskvinnor i rörelse/r?

Min ingång till projektet var att när det precis startade, så var jag ordförande för Moderatkvinnorna i Göteborg. Men det var egentligen mitt intresse för historia som fick mig att nappa, när jag blev tillfrågad om att skriva. 

2. Hur var det att skriva berättelsen om göteborgskvinnornas arbete? Var det något som förvånade dig?

Det var ett roligt, men inte helt lätt skrivarbete. Vad som förvånade mig var hur svårt det var att hitta material till en början i Göteborg. Den organisation som jag skrev om, Moderatkvinnorna, har ju genomgått en enorm förvandling under bara de senaste 25 åren, från att vara en självständig organisation till att endast bli ett löst sammansatt nätverk. Och då ser man hur viktigt det är att arkivera material för framtiden, så att man får inblick i historien. 

Det mest intressanta var annars att komma till insikt om att partifärgen spelade en underordnad roll i vissa frågor i riksdagen, utan det var kvinnor, oavsett parti, som drev frågan om jämlikhet, t ex att kvinnor skulle kunna bli präster och att kvinnor, oavsett om de var gifta eller inte, skulle kunna arbeta utanför hemmet. 

3. Om vi ser boken ”Att ge upp har inte övervägts” som ett avstamp inför framtiden, vad är din önskan om vad det avstampet skulle kunna innebära?

Boken är ett avstamp för hur viktigt det är att vara enade, oavsett om man kommer från politiken, frivillig organisation eller annan organisation. Jämlikhetsfrågan behöver ständigt aktualiseras och farten bibehållas.

Att organisera sig i kvinnogrupper ger styrka, kraft och ökad synlighet.

Tack Carina!

Foto: Patricia Mellin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s