Möt skribenten Agneta Wirén

I intervjuserien Möt skribenten får vi med deras egna ord veta hur det var att skriva boken ”Att ge upp har inte övervägts” och vad de ser som nästa steg.

Här möter vi Agneta Wirén.

1. Vad var din ingång till att medverka till arbetet i Göteborgskvinnor i rörelse/r?

Det var Lisbeth som kom med förslaget för sex år sedan, och vi vände oss till ledningen för Kvinnofolkhögskolan för samverkan. Sedan dess har jag varit aktiv.

2. Hur var det att skriva berättelsen om göteborgskvinnornas arbete? Var det något som förvånade dig?

För mig var det redan kända fakta när jag skrev om Kvinnofolkhögskolan. Jag hade ju varit med själv från allra första början och också skrivit om skolan och berättat flera gånger. 

När jag skrev om Kvinnocentrums historia blev jag imponerad av det stora antal som varit aktiva, av den sjudande aktiviteten, påhittigheten och att så många kvinnor med olika bakgrund och olika uppfattningar ändå lyckades starta och hålla igång Kvinnohuset så många år. Det var solidaritet trots starka motsättningar! 

3. Om vi ser boken ”Att ge upp har inte övervägts” som ett avstamp inför framtiden, vad är din önskan om vad det avstampet skulle kunna innebära?

Jag vill att boken används för föreläsningsserier, studiecirklar och som lärobok i kvinnorörelsens historia inom olika organisationer och utbildningar i Göteborg. Inom Kvinnofolkhögskolans Stödförening planerar vi föreläsningar till hösten.

Jag önskar verkligen att en ny generation tar vid och fortsätter att agera på olika sätt, skriva, dokumentera, argumentera. Dels forska om grupper i under 1900-talet vi inte fick med, och dels om de grupper som funnits under 2000-talet. Jag skulle också vilja vara med om att ordna möten mellan generationer för att diskutera vilka problem som finns och hur de ska bearbetas. Jag tror de yngre generationerna har många egna idéer men att de behöver få inspiration och inges hopp om att det lönar sig att gå samman och kämpa.

Att ge upp ska absolut inte övervägas!

Tack Agneta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s