Minnesmärken över Ingrid Segerstedt Wiberg

På FN-dagen den 24 oktober 2021 invigdes två minnesmärken över Ingrid Segerstedt Wiberg. Uppdraget var att uppmärksamma journalisten och människorättsaktivistens gärning och särskilda engagemang för fred, barn och unga på flykt.

Invigningstalade gjorde:

Jan Eliasson, politiker, ordförande i FN:s generalförsamling 2005–2006 och vice generalsekreterare för FN 2012–2016 höll ett personligt tal över den vän och förebild som han haft i Ingrid SW sedan han var 17 år.

Anette Carlsson, journalist och vän, har tidigare publicerat ett urval av Ingrid SW texter i bokform och lyfte saknaden över dennes humanistiska röst i dag.

Idén om en staty av Ingrid Segerstedt Wiberg framfördes av IKFF på ett av de första möten som hölls inom projektet Göteborgskvinnor i rörelse/r. Det stöttades direkt av många organisationer och ledde till en flerpartimotion i kommunfullmäktige, finansiering skedde av Charles Felix Lindbergs donationsfond och Göteborg Stads Kulturförvaltning. Göteborg Konst tog fram två minnesmärken och arrangerade invigningen. De har även gjort en film där de båda konstnärerna kort berättar om sina verk.

Invigning av minnesmärken över Ingrid Segerstedt Wiberg.

Filmen från invigningen inne i och utanför det Samhällsvetenskapliga biblioteket i Göteborg är gjord av Neta Norrmo för Göteborgskvinnor i rörelse/r med ekonomiskt stöd av Anna Ahrenbergs fond.