Kvinnornas gåva till staden 8 mars 2021

8 mars 2021 firades Göteborgs 400 -årsjubileum och 100 år av kvinnlig allmän rösträtt med att en bokgåva överlämnades till staden. Gåvan togs emot av Anneli Rhedin, Kommunfullmäktiges ordförande i Göteborgs stad.

I boken ”Att ge upp har inte övervägts” skildras Göteborgs kvinnorörelsers historia där närmare 30 rörelseaktiva medverkat som skribenter. Arrangemanget i Börsen direktsändes, med omkring 1 500 tittare, av Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götaland.

Se den filmade ceremonin

På sidan Filmer ovan kan du välja mellan två filmade versioner från ceremonin. En kort textad version av ceremonin med tal, intervjuer och sång och en längre version med hela ceremonin, tal, musik och sång.

Bakgrund

Vid Göteborgs 300 -årsjubileum överlämnade kvinnor från hela den göteborgska kvinnorörelsen ett standar, som sedan dess har funnits i Börsen – det pampiga hus där de politiska besluten fattas. Kvinnorna hade då stora förhoppningar om att få medverka vid beslut och ta ansvar men motståndet mot kvinnor i politiken var länge stort. I ”Att ge upp har inte övervägts” går det att läsa om framgångar och misslyckanden – i arbetet för kvinnors lika rättigheter, möjligheter och villkor. Vi hoppas att boken ska väcka samtal om hur demokratin i staden ska kunna utvecklas och fler röster höras i framtiden.

Medverkande

Vid ceremonin 8 mars medverkade deltagare från Göteborgs första kvinnoförening,  gymnastikföreningen Sköldmön, som startades 1882 och som fortfarande finns kvar. Fia Adler Sandblad läste det tal som Mary von Sydow höll vid 300 -årsjubileet och visartisterna Maud Lindström och Elin Callmer medverkade med gamla och nya kvinnosånger. Stöd från Mary von Sydows fond har möjliggjort kulturinslagen. Från nätverket för forskning och folkbildning, Göteborgskvinnor i rörelse/r inom Kvinnliga akademikers västra krets, medverkade Monica Påhlsson, Lisbeth Stenberg och Agneta Wirén.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s