Möt skribenten Anna-Lisa Björneberg

I intervjuserien Möt skribenten får vi med skribenternas egna ord veta hur det var att skriva boken ”Att ge upp har inte övervägts” och vad de ser som nästa steg.

Här möter vi Anna-Lisa Björneberg.

1. Vad var din ingång till att medverka till arbetet i Göteborgskvinnor i rörelse/r?

Engagerad i Göteborgskretsen av IKFF sedan 1998. Kände mig lycklig när jag fann denna förening! Varit politiskt engagerad och arbetat med samhällsfrågor i olika konstellationer under mitt liv. I IKFF fann jag något övergripande viktigt.

Som barn under andra världskriget upplevde jag fasorna, mötte flyktingar som klasskamrater. Jag lärde mig senare att något är förfärligt fel i världen när ett års krigskostnader kunde räcka till 700 år av FN:s arbete!

2. Hur var det att skriva berättelsen om göteborgskvinnornas arbete? Var det något som förvånade dig?

IKFF hade länge arbetat med ett jättematerial  på Kvinnohistoriska samlingarna på Göteborgs universitet så jag visste vad vi hade gjort. Men det blev ett helt annan känsla för betydelsen av vad många kvinnoföreningar kämpat för när projektet kom igång och vi satt i gruppen idéburna, samtalade och förstod vikten av sammanhållning-

Det som förvånar mig?
Att motståndet mot att bygga en fredlig värld på FN-stadgans grund är så starkt!

3. Om vi ser boken ”Att ge upp har inte övervägts” som ett avstamp inför framtiden, vad är din önskan om vad det avstampet skulle kunna innebära?

”Att ge upp har inte övervägts”

Vi måste analysera de krafter som styr, som tjänar på krig och orättvisor, säger att det inte är någon idé, syna deras argument och kämpa för det som vi tror är rätt

Vi måste samarbeta i våra kvinnoföreningar.

Tack Anna-Lisa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s