Möt skribenten Monica Påhlsson

I intervjuserien Möt skribenten får vi med deras egna ord veta hur det var att skriva boken ”Att ge upp har inte övervägts” och vad de ser som nästa steg.

Här möter vi Monica Påhlsson.

1. Vad var din ingång till att medverka till arbetet i Göteborgskvinnor i rörelse/r?

Eftersom jag har arbetat med kvinnosaken/jämställdhet mellan kvinnor och män i Göteborg  – och i hela Sverige – sedan början av 1970-talet kom gänget som startade Göteborgskvinnor i rörelse/r att tänka på mig. Ringde.

Självklart blev jag intresserad och entusiastisk. Plötsligt var jag en i projektgruppen. Min bakgrund i detta sammanhang är som ordförande i Fredrika Bremerförbundets göteborgskrets och som förbundsordförande när 100-årsjubileet firades 1984, som också innebar att vara delaktig i nästan allt som hände då i arbetet för jämställdhet.

2. Hur var det att skriva berättelsen om göteborgskvinnornas arbete? Var det något som förvånade dig?

Kerstin Keen blev ansvarig för vår första bok ”Så här kan vi inte ha det!” och inspirerade fem kvinnoorganisationer i Göteborg att skriva sin historia. Då föll det naturligt på min lott att skriva om Fredrika Bremerförbundets göteborgskrets, som nyss hade återuppstått.

Det mest förvånande i det sammanhanget var föreningen Vita Bandet, som de flesta av oss inte visste något om. Det andra som var förvånande var att en handfull kvinnor i början av 1900-talet drev igång ett antal kvinnoorganisationer och var medlemmar i varandras organisationer och några till och med mycket tidigt blev politiskt verksamma. Med Anette Karlsson som redaktör för boken blev den tilltalande, tryckt och framme i Göteborg dagen före Bok& Biblioteksmässan 2019. Den har sålt i 800 ex.

3. Om vi ser boken ”Att ge upp har inte övervägts” som ett avstamp inför framtiden, vad är din önskan om vad det avstampet skulle kunna innebära?

ATT GE UPP HAR INTE ÖVERVÄGTS är en titel som kan sättas på många av våra förmödrar och möjligen också på den löst sammanhållna gruppen Göteborgskvinnor i rörelse/r.

Kan vår insats medverka till att fler kvinnor och män, nya och gamla kvinnoorganisationer tar ny fart och sätter upp farten i det jämställdhetsarbete som är långt ifrån avslutat vore det ju helt underbart. 

När vi nu har överlämnat boken till Göteborgs stad, som fyller 400 år, under den fana Göteborgs kvinnor överlämnade vid stadens 300-årsjubileum. Vill jag gärna påminna om den demonstration vi genomförde 2 juni 2018 – på dagen efter att den enda demonstrationen i Sverige gick i Göteborg 2 juni 1918. Se kvinnifestation på Vimeo.

Parollerna var nästan desamma som för 100 år sedan!

Tack Monica!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s