Bibliotekstjänsts briljanta betyg

”Att ge upp har inte övervägts” har recenserats av Bibliotektstjänst.

Publiceras i BTJ-häftet nr 10, 2021.
Lektör Anna-Karin Skoglund

Recension

”I boken Att ge upp har inte övervägts presenteras kvinnorörelserna i Göteborg i en samling texter under redaktion av Lisbeth Stenberg, docent i litteraturvenskap och aktiv i Forum för feministisk forskning i Stockholm och på Kvinnofolkhögskolan.

Texterna är skrivna av kvinnor som antingen står nära de rörelser de skriver om eller har forskat inom dessa. Innehållet som är både intressant och tankeväckande tar vid kring Fredrika Bremers levnadsår (1801–1865) och 1800-talets kvinnorörelser och sträcker sig till våra dagars #metoo och invandrarkvinnors villkor i det svenska samhället. (….) Sveriges enda gatudemonstration för kvinnlig rösträtt som hölls i Göteborg 1918. Kvinnorörelserna i Göteborg har drivits av många visioner, bland annat rösträtt, fred, jämlikhet och nykterhet samt rätten att bestämma över sin egen kropp. 

I boken tas också 1970-talets feministiska rörelser upp, med exempelvis provocerande konst och Grupp 8-rörelsen. Texterna är välskrivna och rikt illustrerade. Noter, källhänvisningar, förenings- och personregister finns längst bak i boken, tillsammans med presentationer av de medverkande. 

Att ge upp har inte övervägts är intressant för de som är intresserade av nutidshistoria, kvinnohistoria och socialhistoria.”

Helhetsbetyg: 5.

Skalan för helhetsbetygen är femgradig enligt följande: 5 – Briljant; 4 – Mycket bra; 3 – Bra; 2 – Ordinär; 1 – Undermålig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s